0

TÄ°ROÄ°D

TÄ°ROÄ°D HASTALIKLARI

Tiroid bezinden 
1-Kalsitonin
2-trioksin salgılanır..

Trioksinin %7si aktif  T3 , %93 ü pasif T4 tür. Bu hormonlar trioglubuline baglanarak depolanırlar ve bu depolanmış tiroid hormonları 3 ay kadar vücudu idare eder..Kanda tiroid hormonu azalınca hipotalamustan TRH sonra hipofizden TSH salgılanır ve tiroid bezinden hormon üretilmeye baÅŸlar...Mekanizmamız bu temelde..Peki hashimatoda ne oluyor? ÇeÅŸitli inflamatuar ve kronik sorunlardan dolayı ( birazdan nedenlere deÄŸineceÄŸiz) hastada otoimmun bir tablo olusuyor ve tiroid bezi inflamasyona uÄŸruyor ve Hashimatoda baslangıcta ilk antikor seviyeler yükselir ki tedaviye aslında en verimli evre burasıdır.TSH VE T3 T4 seviyeleri normaldir.Bu noktada müdahale edilen hastalardaki iyileÅŸme çok yüz güldürücüdür SONRA Ä°SE TSH SEVÄ°YELERÄ° YÜKSELÄ°R AMA T3 ve T 4 seviyeler normaldir.Subjlinik tiroididir ve gene güzel müdahele ile toparlanma saglanır..EÄŸer tedavi edilmez ise T3 ve T 4 de düÅŸer ve net hipotroidi tablosu olusur

HASHÄ°MATO NEDENLERÄ°

1-BESLENME YANLIÅžLARI
2-GIDA Ä°NTOLERANSLARI
3-DİSBİYOZİS-SİBO-BAGIRSAK GECİRGENLİĞİNİN BOZULMASI
4-AÄžIR METALLER
5-KRONÄ°K STRESS
6-KRONÄ°K TOKSÄ°TÄ°TE 
7-GENETÄ°K
8-VÄ°TAMÄ°N VE MÄ°NERAL EKSÄ°KLÄ°KLERÄ° 
9-HAREKETSÄ°ZLÄ°K,SEDANTER YASAM
10-UYKU BOZUKLUKLARI
11-ÇEVRESEL BOZUKLUKLAR
12-KRONİK ENFLAMASYON ODAKLARI ( tonsillit-diş enfeksiyonları-vicuttaki enfeksiyon odakları )
13-İYOT EKSİKLİĞİ
14-D VİTAMİN EKSİKLİĞİ
15-KRONÄ°K ENFEKSÄ°YONLAR ( EBV-H PYLORÄ° -HERPES VÄ°RUSLE )
16-D VÄ°TAMÄ°N EKSÄ°KLİĞİ 
17-SELENYUM EKSİKLİĞİ

Bunlardan biri ya da birçoÄŸunu birleÅŸimi sonucu bagısıklık sistemimizi baskılayan bir tablo olusmaya baslar Bu kronik inflamasyon tablosunu özellikle tetikleyen duygusal ve fiziksel durumlar da vardır!

  • EV,OFÄ°S KÜFLERÄ° VE AKARLARI
  • AMALGAM DOLGULAR
  • DÄ°ÄžER CÄ°VA KAYNAKLARI ( ton balığı-agır metal içeren deniz ürünleri ) ÇÄ°NKO EKSÄ°KLİĞİ
  • B12 EKSÄ°KLİĞİ
  • PESTÄ°SÄ°TLER,BÖCEK Ä°LAÇLARI,DDT
  • AÄ°LEDE ÖLÜM
  • KALP KIRILMASI
  • BÄ°R YAKININ BAKIMININ ÜSTLENMESÄ°
  • VÄ°RUS DOSTU KÄ°MYASAL Ä°LAÇLAR
  • FAZLA KULLANILAM KÄ°MYASAL Ä°LAÇLAR
  • HORMONEL DEĞİŞİMLER
  • MADDE BAÄžIMLILIÄžI
  • PARASAL KAYGI
  • FÄ°ZÄ°KSEL TRAVMALAR
  • KÄ°MYASAL HALI TEMÄ°ZLEMELER
  • YENÄ° BOYANMIS DUVAR BOYASI
  • HAVUZ YÜZMELERÄ°
  • UYKUSUZLUK
  • BÖCEK ISIRIKLARI

TÄ°ROÄ°D BESÄ°NLERÄ°

TÄ°ROÄ°DE Ä°YÄ° GELEN BESÄ°NLER

1-ENGÄ°NAR
2-ALEO VERA


3-ELMA
4-ROKA
5-KUSKONMAZ
6-ATLANTÄ°K DENÄ°Z YOSUNU
7-AVAKADO
8-MUZ
9-FESLEÄžEN
10-YABAN MERSÄ°NÄ°
11-AHUDUDUDu
12-BÖÄžÜRTLEN
13-ÇÄ°LEK
14-KARNABAHAR
15-KEREVÄ°Z SAPI
16-KÄ°ÅžNÄ°Åž
17-HÄ°NDÄ°STAN CEVÄ°ZÄ°
18-LAHANALAR
19-SALATALIK
20-HURMA
21-FENNEL
22-Ä°NCÄ°R
23-SARIMSAK
24-ZENCEFÄ°L
25-KENEVÄ°R TOHUMU
26-KALE
27-LEMON
28-LÄ°ME
29-MARUL
30-MANGO
31-BREZÄ°LYA FINDIÄžI
32-BADEM
33-CEVÄ°Z
34-KAJU
35-SOÄžAN
36-PORTAKAL
37-MANDALÄ°NA
38-PAPAYA
39-MAYDONOZ
40-ARMUT
41-NAR
42-PATATES
43-TURP
44-HAM BAl
45-SUSAM
46-ISPANAK
47-FÄ°LÄ°ZLER
48-KABAK
49-TARLI PATATES
50-KEKÄ°K
51-DOMATES
52-ZERDECAL
53-TERE
55-KÄ°RAZ
56-BEZELYE
57-KAYISI
58-BRÜKSEL LAHANASI
Not: siz sormadan cevap vereyim guatrojenik besinler var burda hocam aaa bunlar iyi gelmiyorları duymayayım Artık guatrojrnik besinler olarak gecen lahanagiller ailesi vb sebzelerin aksine tiroidi iyileÅŸtirdiÄŸi ve tiroidin cok ihtiyacı olan fitokimyasalları içerdiÄŸi bircok çalışma ile ispatlandı) ( burada bakınız bilim nankördür diyorum! Ä°yotun tiroide iyi gelmesi gibi ( evet iyi geliyor! ) bu da tam tersi aşılandı insanlara! Hala gene de korkuyorum yemem diyorsanız az az haftada bir iki hafta bir ÅŸeklinde ya da konuya hakim bir doktor kontrolünde baslayabilirsiniz 
not:gıdaların çoÄŸu @medicalmedium dan alınmıştır bircok calısma ve makale ile kontol edilmiÅŸ ve desteklenmiÅŸtir 

TÄ°ROÄ°D DESTEKLERÄ°

Tiroid tedavisinde altta yatan nedenleri tedavi etmeyi tamamladiginizda iyilesmeye dogru yol alirsiniz...Bunun icin de altta yatan vitamin ve mineral eksikliklerini tamamlamak tiroid isleyisi icin en onemli paramatrelerden biridir..Bunun disinda kisinin durumuna ve ihtiyacina gore takviyeler belirlenir..

KULLANILABILECEK TAKVIYELER

1-B12 VITAMINI
2-CINKO
3-SELENYUM
4-SPIRULLINA
5-CATS CLAW
6-IYOT
7-ESTER C
8-ASHWAGANDA
9-L LYSINE
10-MEYAN KOKU
11-CHAGA MANTARI
12-GUMUS HIDROSOL
13-L TYROSINE
14-MELISSA TENTURU
15-5 MTHF
16-ISIRGAN OTU
17-EPA-DHA
18-MANGANESE
19-CURCUMIN
20-CHROMIUM
21-D VITAMINI
22-ELDERBERRY
23-SIBIRYA GINSENGI
24-COPPER
25–BLADDERWRACK
26-ARPA CIMI

Bu takviyelerin bir doktor kontrolunde ve kisinin eksikliklerine;ihtiyaclarina gore ayarlanmasi uygundur

TÄ°ROÄ°D YASAKLARI

TÄ°ROÄ°D HASTALIKLARI BESLENMESÄ°NDE DÄ°KKAT ETMENÄ°Z GEREKEN YASAKLAR NELERDÄ°R?

Öncelikle bu listeyi yazdıktan sonra ee daha ne yiyeceÄŸim ben demeyin;vücudunuz tiroidleriniz kendini toparlayana kadar bazı durumlarda da hayat boyu dikkat etmeniz gerekmektedir! Cagimizda hastaliklarla savasmak tek bir koldan degil cok koldan olmali..yani beslenme,uyku,stress,cevre duzenlenmesi,yasam sartlari,genetik vs vs hepsiyle savasiyoruz..bu savasta elimiz nekadar saglam olursa okadar hizli ilerleyebiliriz 

YASAKLAR

1-GLUTEN
2-SOYA
3-MISIR
4-YUMURTA ( evet listede en cok itiraz buna olacak sanirim;bircok arastirma en kaliteli yumurtayi bile yeseniz inflamasyon sureci olusturdugu ve tavuk ve yumurtadaki normal hormonlarin bile-genetigi ile oynanmis ve hormon tedavisi gormusun bile disinda- tiroid frekanslarini ve hormon dengesini bozabilecegini göstermis ) ( yumurtanin fazlasi ayrica lenfatik sistemde tikanikliga neden olabilir,asiditeyi arttirabilir,vucuttaki bircok patojen bakteri ve viruusun ise yumurta icerigindeki hormonlar ile agreve oldugunu gosteren calismalar mevcut )
5-KANOLA YAGI
6-SUT VE SUT URUNLERI ( burada ise tamamen kesmek ile miktarlari azaltmak arasinda karsilastirmali deneyler yapilmis ve tamamen kesen bireylerin iyilesme parametrelerinde ciddi olcude fark gorulmus..Ben sutu sut olarak tuketmemenizi daha onceki postlarda aciklamistim;yogurt ve peynir yiyecekseniz ise maya intoleransina mutlaka bakmak lazim ki otoimmun hastaliklarda maya ile gluten ayni kefede nerdeyse...) ( hayatinizdan tamamen cikartamiyorsaniz bile miktarina dikkat ederek hayat kalitenizi arttrabilir, iyilesmenizin önünü acabilirsiniz )
7-YAPAY TADLANDIRICILAR VE AROMALAR
8-MAYA INTOLERANSINA BAGLI MAYA
9-MSG-ASPARTAM-SULFIT ICEREN TUM GIDALAR
10-TAVUK (Burada tavugun kalitesi onemli diyen ( yani hormonal ve antibiyotik tedvaisi gormemis dogal ortamda yetisen gezen tavuk ) calismalar da mevcut ; tiroid dogal tavuktan gelen dogal hormon aktarimi ile frekans ve uretim bazinda etkilenir diyen calismalar da..SAHSI GORUSUM : Gunumuzde tavuk hicbirzaman yenmemeli ! ayrıca test yaptığım çoÄŸu insanda da intolerans cıkmaktadır


TÄ°ROÄ°D HORMONLARINI DÖNÜÅžÜMÜ

Tiroid hormonlarının dönüÅŸümünde yukarıdaki ÅŸekildeki gibi T4 ün aktif olan T3 e çevrilmesinde selenyum çok önemlidir! Çünkü T4'ün aktif T3'e çeviren deiyonidaz 2 enzimi, selenyum bağımlı iken; deiyonidaz 3 enzimi, selenyum bağımlı deÄŸildir. Selenyum eksikliÄŸinde aks deiyonidaz 3 enzimine doÄŸru kayacak ve aktif T3'ünüz üretilmeyecektir!!! Selenyum ölçümünde en önemli laf bulguları kan deÄŸerleri ölçümü olsa da o bile her zaman doÄŸru olmayabilir!!! Kan deÄŸerlerinde selenyumu eksik olanlar mutlaka desteklenmelidir. Ama selenyum eksikliÄŸi laboratuvarla net saptanamamış ama klinik olarak bulgu veren vakalarda da selenyum desteÄŸi düÅŸünülebilir. Hastanın her zaman klinik bulguları ön plandadır!!!


TÄ°ROÄ°D HASTALARINDA ADRENAL SÄ°STEM

Stres varlığında vücudunuzdan sürekli olarak kortizol salgılanacaktır. Bu kortizol hem TRH hem de TSH salgısını baskılar. T4 hormonunun aktif olan T3'e çevrilmesini engeller aksine reverse T3'e (rT3) dönüÅŸmesine neden olur!
Yukarıda ÅŸekilde de anlayacağınız gibi uyaranlar böbrek üstü bezinin kortizon ve adrenalin üretmesine ÅŸeklin saÄŸ tarafına doÄŸru kaymıştır!
Bu ne mi yapar peki?
HÄ°POTÄ°ROÄ°DÄ°!!!!
Vücudunuzda tiroid bezinizin ürettiÄŸi prohormon olan pasif T4 üretimi azalır! Çünkü yukarıda bahsettiÄŸim gibi kortizol hem TRH hem de TSH salgısını azaltır! Diyelim ki T4 tiroid bezinden üretildi! Ama aynı stres T4'ün aktif tiroid hormonu olan T3'e dönüÅŸmesini de engelliyor! RT3'e dönüÅŸmesine neden oluyor!
rT3 dediÄŸimiz ne peki? Vücudunun kıtlık hormonu! Gaz pedalı! Enerji yokken vücut stres altındayken vücudu korumak için var olan bir hormon! rT3 arttıkça metabolizma yavaÅŸlıyor! Eee ne oldu o zaman= HÄ°POTROÄ°DÄ°!
Metabolizma yavaÅŸlarsa ne olur?
Her türlü sistem aksar! Üreme sistemi, termoregülasyon (ısı ayarlama), kilo (enerji durumu), hücre devamlılığı!!!
BASÄ°T BÄ°R TABLO Ä°LE STRESS = HÄ°POTROIDI anladık mı? Stres yönetimi bu yüzden tüm hastalıklarda önemli, hele ki tiroid hastalıklarında çok çok önemli!!!

TÄ°ROÄ°D HORMONU ÜRETÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N GEREKLÄ° OLANLAR

Vücudunuzun tiroid hormon üretimi için gerekli olan vitamin ve mineraller bunlardır. Bunların eksikliÄŸinde hormon üretimi yeterli olmayacaktır. KiÅŸiye göre semptomlarını ve laboratuvar bulgularını göz önünde bulundurarak öncelikle beslenme kaynaklı, eÄŸer yeterli gelmezse supplementasyon olarak yerine koyma ÅŸeklinde bunlar tamamlanmalıdır.

Önceki MELATONİN
Sonraki DETOKS

Diğer Postlarımız

0 Yorum

Yorum Yap