SUPPLEMENTLER
0

MELATONÄ°N

MELATONÄ°N

•Melatonini hemen herkes duymuÅŸtur ÅŸimdiye kadar deÄŸil mi? Ama duyduysanız da bu hormona sadece uyumak için gerek olduÄŸumuzu duymuÅŸsunuzdur muhtemelen. Peki melatonin sadece bu mu? Uyku hormonu mu? Yoksa birçok hastalıkta kullanılabilecek mucize mi? Bu yazıda bunu ele alacağım.
•Melatonin normalde vücudunuzda epifizde üretilen bir hormon. Özellikle salgısı akÅŸam saatlerinde hava karardıktan sonra saat 9 gibi salgılanmaya baÅŸlıyor (melatonin karanlıkta sentezlenir ) ve gece 12den sonra maksimum seviyelerine ulaÅŸarak uykunuzun devamlılığını saÄŸlıyor. Vücudun sirkadiyen ritminin devamlılığını saÄŸlıyor. Ama melatoninin görevi burada da da bitmiyor.Kendisi bir antioksidan ve mitokondrileriniz için detoksifikasyonunuz için karaciÄŸerde oldukça deÄŸerli. Hormonal dengenizin saÄŸlanması ve büyüme hormonlarınızın, kortizollerinizin ve birçok hormonunuzun saÄŸlıklı salgılanabilmesi için oldukça önemlidir. Adet döngünüzün düzenli olmasında melatonin çok önemlidir. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışması için bile melatonine ihtiyacınız var biliyor musunuz? Kemik yapımında ve kemik korunmasında ayrıca oldukça önemli. Kardiyovasküler sistemin saÄŸlığında önde gelen hormonlardan. SaÄŸlıklı kilonuzun oluÅŸmasında ve korunmasında da öne çıkıyor. Sinir sisteminin geliÅŸimi ve fonksiyonlarını saÄŸlıklı sürdürebilmesi için de melatonine ihtiyaç var.
•Işığa maruz kaldığınızda Retinadan ( gözden ) hipotalamusa (beyindeki alan) uzanan sinir ağı uyarılır. Hipotalamustaki suprakiazmatiknukleus uyarılır. Bunun uyarımları ile epifizden melatonin salgılanıp salgılanmayacağına karar verilir. Işığa maruz kalınca melatonin salgısı azalır, karanlıkta artar. Ä°ÅŸte gözlerinizden ışığa karsı yanıt ve melatonin üretimi retinadan beyine uzanan bu uyarım sayesinde olur.

•Melatonin aksam güneÅŸ battıktan sonra sentezlenmeye baÅŸlar. Gece 2-4 arası en pik seviyesini yapar. Gece 12’yi geçtiÄŸiniz her saatte uyumak için melatonin salgınız giderek azalır ve gece 2den sonra da neredeyse yok denecek kadar az olur. O yüzden uyku saatlerinizi geç saatlere bırakmamanız aslında hayati bir önem taşımaktadır. Hele ki iyileÅŸmeye çalıştığınız kronik bir hastalığınız varsa ki bu durum çok daha önemlidir. Melatonin %80’i gece salgılanır. Bu zamanlarda serum konsantrasyonu melatonin 80-120 pq/ml dir. Gün içinde ise melatonin seviyesi 10-20 pq/ml dir.
•MELATONÄ°N sentezi ışıkla inhibe olur, karanlıkla aktive olur.
•Melatonin salgısı yaslandıkça azalır. Bu da yaslandıkça uyku kalitesinde ve süresinde bozukluklara yol açabilir.
•Melatonin salgınız aynı zamanda kısa ve karanlık kıs günlerinde daha da az salgılanır.
•Melatonin endojen(vücudun kendi salgıladığı) ya da eksojen olarak (dışarıdan ilaç olarak aldığınız ) ÅŸekilde vücudunuzda bulunabilir.
•Melatonin endojen olarak vücudunuzda hipofiz bezinde üretilir. Ama hipofiz bezi dışında ayrıca; retina, kemikiliÄŸi, cilt, lenfositlerde, platelerde, beyincikde ama özellikle de bağırsaklarda üretilebilir. Hatta bağırsaklarda üretilen melatonin kanda dolaÅŸan melatonin 10-100 katındadır. Ayrıca bağırsaklardaki melatonin hipofizdeki melatoninden en az 400 kat daha fazladır. Özellikle bağırsaklarda üretilen melatonin gün içinde melatonindir. Yukarıda bahsetmiÅŸtim, melatoninin tek görevi uyku deÄŸil. Bu saydığımız diÄŸer görevleri yerine getirmede iÅŸte bu bağırsaklardan salınan melatonin oldukça önemlidir. Peki size ilginç bir bilgi vereyim mi ? Hem gıda alımı (saÄŸlıklı bağırsak florasını besleyen) hem de açlık bağırsaklardan salınan melatonini arttırıyor. Nasıl bir paradoks deÄŸil mi? Her zaman dediÄŸim gibi en önceliklisi açıkmadan yememek! Çünkü bazı çalışmalar acıkma refleksi ile bağırsak florası saÄŸlığı arasında da baÄŸlantıyı ortaya koyuyor. Özellikle triptofan içeren gıdalar bağırsaklardan salınan melatonin salgısını arttırıyor.

                                                                                                   Seratonin sentezlendikten sonra melatonin sentezi baÅŸlıyor.

•    Eksojen olarak aldığınız melatonin ya ineklerin hipofiz bezinden elde edilir. Ve kimyasal ad olarak N-ASETÄ°L-5-METHOXYTRYPTAMÄ°NE olarak adlandırılır. Onun dışında ayrıca sentetik olarak da üretilebilir.

Peki bu melatonin ilaç olarak eksojen aldığınızda nelerin tedavisinde kullanılabilir hiç düÅŸündünüz mü? Daha önceden sandığınız gibi olay sadece uyku ile mi alakalı acaba?
 

MELATONİN KULLANILABİLECEĞİ ALANLAR

•    *Kanser
•    *Diyabet
•    *Uyku bozuklukları (insomnia ve diÄŸerleri)
•    *Vardiyalı çalışanlarda yaÅŸanan uyku ve diÄŸer sorunlarda
•    *Depresyon
•    *Anksiyete
•    *Mevsimsel duygusal bozukluk
•    Peptik ülser-deudonal ülserler
•    Bagırsağıninflamatuar hastalıkları
•    *Antioksidan
•    *Antiagingsuplementi
•    * Polikistikover sendromu
•    *Endometriosiz
•    *Menopoz
•    *Hipertansiyon
•    *Jetlag
•    *Alhzeimer ve demans
•    *Kistler
•    *GüneÅŸ yanığı
•    *Temporamandibular hastalıklar
•    *Ameliyat-anestezi öncesi gerginlikte
•    *Görme engelli kiÅŸilerde sirkadiyen ritmi saÄŸlamak amaçlı
•    Otizmli ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarda uyku kalitesi için
Melatonin ve kanser tedavisi
•    Yapılan çalışmalarda kemoterapi alan kanser hastalarında geceleri 10-20 mg melatonin alanların yaÅŸam süreleri almayanlara göre çok daha uzun bulunmuÅŸ. Ayrıca melatonin alan kesimlerde kemoterapinin yan etkilerinin oldukça az olduÄŸu belirtilmiÅŸtir almayan kesime göre. Özellikle etkinliÄŸi saptanan yan etkileri: kilo kaybı, sinir aÄŸrısı, halsizlik, trombositopeni gibi yan etkilerde etkinliÄŸi saptanmıştır.
•    Melatonin tedavisi kemoterapi, radyoterapi, interlokin 2 (IL 2) tedavileri ile aynı anda kullanılabilir. Melatonin genellikle kemoterapiden 1 hafta önce baÅŸlanır ve tedavi süresince devam edilir. Kullanılan dozlar 20-40 mg arasıdır.
•    Melatoninin antioksidan etkisinin kanser tedavisinde büyük önem kazandığı vurgulanmaktadır.
•    Melatoninin özellikle meme kanseri hastalarda kanser hücrelerinin büyümesini azalttığı ve metastaz yapmasını engellediÄŸi gösterilmiÅŸtir.

Melatonin ve Gastrointestinal Rahatsızlıklar

Melatoninin antioksidan etkisi gastrointestinal sistemi ülserleÅŸmeden korur. Bunu fazla hidroklorik asit sentezini azaltarak ve safranın asidik oksidatif etkisini azaltarak yapar. Ayrıca deudenumun mukozal bikorbanat salgısını arttırır. Aynı zamanda gastrointestinal sistemdeki mikrosirkülasyonu arttırır ve epitel hücre yenilenmesini uyarır. Bu sayede mide ve bağırsaklardaki ülserlerin oluÅŸumunu önler.

Melatonin ve Jetlag

Özellikle birden fazla saat dilimi deÄŸiÅŸikliÄŸi yasayan, kıtalar arası uçan kiÅŸilerde melatonin yeni uyku düzenine adapte olmak ve sirkadiyen ritmi oturtmak amaçlı faydalı olabilir. Aradığınız ÅŸehirdeki zaman dilimine uyacak ÅŸekilde yatmadan önce 1-2 saat önce maksimum 1-5 mg arası melatonin almak faydalı olabilir. Çok erken alınmaması gereklidir.

Melatonin ve Bağışıklık Sistemi

Melatonin bağışıklık sisteminde interlokinleri arttırarak bağışıklığı arttırıcı etki yapar. Ayrıca T Lenfositlerin yanıt etkisini geniÅŸletir. Melatoninin antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık artar. Ayrıca nitrik oksit formasyonunu azaltarak (bu sayede vücudun inflamasyona yanıtı artar) indirekt olarak da bağışıklığı arttırır.

Melatonin ve Kilo Kontrolü

Melatonin enerji kontrolünü saÄŸlar. Özellikle yaÅŸlandıkça vücut yaÄŸ kitlesinin artmasını önler.

Melatonin ve Kemik Korunması

Melatonin kemik hücrelerinin üretimini uyarır. Ayrıca Tip 1 kollajen sentezini uyarır. Kemik kaybını azaltır (osteoklastların etkinliÄŸini azaltarak).SKolyoz oluÅŸumunu önler.

Melatonin ve Kardiyovasküler Sistem

Melatonin hipertansiyon tedavisinde kullanılabilir. DüÅŸük melatonin seviyeleri kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda saptanmıştır.Yapılan bir çalışmada melatonin kan lipit profili üzerinde etkisi olduÄŸunu da göstermiÅŸtir.Yüksek doz melatonin kan trigliserit seviyelerini azaltmakta ve kolesterol seviyelerini düÅŸürmektedir.

Otizm ve Melatonin

Otizmli çocuklarda serotonerjik sitem sorunları ve uyku sorunları sık görülmektedir.Uyku süresinin azalması , uyku kalitesinin azalması , insomnia gibi sorunlar otizmli çocukların %50-80ini rahatsız etmektedir.Melatonin eksikliÄŸi otizmli çocuklarda sadece uyku sorunları yapmakla kalmayıp aynı zamanda bagısıklıgı üzerine azaltıcı etki de gösterebilir.

Melatonin ve Beyin Sağlığı

Melatonin inflamasyon yanıtını azaltabilir beyinde.Ä°nme oluÅŸumunu önleyebilir.Olusan inmelerin etkilerini azaltabilir.Kan beyin bariyerinin geçirgenliÄŸini azaltabilir.Beyinde oluÅŸabilecek ödemleri azaltabilir.

Melatonin ve Antioksidan Etkisi

Melatonin superoksitdismutaz ve glutatyonperoksidazenizmlerini arttırarak hem bagısıklıgı arttırıcı hem de antioksidan etki gösterebilir.

Melatonin ve Östrojen

Melatonin östrojen reseptörlerini regÄŸleedebilir,östrojenstimulasyonunuinhibeedebilir.Amabu etkilerin meme kanserinde ve endometriosiz gibi östrojen dominansi durumlarında etkinliÄŸi saptanmıştır.

Melatonin ve Depresyon

Majör depresyon ve panik atak hastalarında kandaki melatonÅŸin seviyelerinin hem günü içinde hem de geceleri az olduÄŸu saptanmıştır.Bu kiÅŸilerde aynı zamanda HPA (hipotalamus-pituer-adrenal) aks bozuklukları da gözlemlenmiÅŸtir.Hem mevsimsel duygudurum dalgalanmaları yasayan hem de mevsimlere bsglı olmaksızın depresyon yasayanlarda melatonin seviyeleri ile bu hastalıklar arası ciddi baÄŸlantı bulunmuÅŸtur.

Melatonin ve BaÅŸ AÄŸrısı

Özellikle küme bas aÄŸrıları ve migren aÄŸrılarında melatoninin faydalı olabileceÄŸi gösterilmiÅŸtir.Bu durumda özlelikle 10 mg aksam dozları önerilmektedir.

Melatonin ve Tinnitus

Melatonin kulak çınlaması tedavisinde yer alabilir.Hem kulak çınlaması ve kulakta uÄŸultulu ses duymanın oluÅŸturduÄŸu anksiyete ve depresyonda ve uyku sorunlarında faydalı olabilir.Hem de etkisi kulak çınlamasının azalmasını saÄŸlayabilir.

Melatonin ve Menopoz

Uyku sorunlaru basta olmak üzere melatonin perimenapozal ve menapozal kiÅŸilerde semptomları azaltabilir.

Melatonin ve Fibromiyalji

Melatonin antioksidan etkisi sayesinde fibromiyalj ve diÄŸer kronik agrı durumlarında oldukça faydalı olabilir.

MELATONÄ°NÄ°N DOÄžAL SENTEZÄ°NÄ° ARTTIRMAK VE MELATONÄ°N SENTEZÄ°NÄ° ENGELLEYEN NEDENLERÄ° DÜZELTEREK DÜZGÜN BÄ°R UYKU DÜZENÄ° PLANLAMAK HER ZAMAN Ä°LK HEDEFÄ°MÄ°Z OLMALIDIR! EÄžER BUNA RAGMEN UYKUDA SORUN YASIYORSAK MELATONÄ°N 2-4 AY SÜRE Ä°LE KULLANILABÄ°LÄ°R.

NOT:

Yapılan birçok çalışma melatoninin daha cok uykuya dalma sorunlarında iÅŸe yaradığını ama uyku süresine ve uyku kalitesine etki etmediÄŸini göstermektedir.Bunun yanında uyku kalitesini arttırdığını belirten calısmalar da oldukça coktur.Her suplementin kiÅŸiye göre etkisini göz önünde bulundurmak ve temelde kiÅŸinin yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikjliklerine odaklanmak oldukça önemlidir.
Melatonin takviyesi kullanacaksanız özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus
1-ZAMANLAMA
2-DOZ

Zamanlama

Uyku sorunlarında 1-2 saat önce almak uyku uyanıklık döngüsü ve de sirkadiyen ritimi oturtmak için önemlidir. Vücudunuzun sirkadiyen ritmi için uyuyacağınız aksam saatlerinde almak ve vücudu uyku-uyanıklık döngüsüne doÄŸru bir ÅŸekilde sokmam cokdeÄŸerlidir.Takviye olarak da olsa melatonin aldığınızda bu melatonin etkili olabilmesi için gene ışıktan uzak durmanız lazım.Melatonin içip parlak ışıklı bir ortamda bulunduÄŸunuz sürece gene etkisini çok göremeyeceksiniz.

Doz

BaslayabileceÄŸiniz en düÅŸük dozdan baÅŸlamak ve gerekirse yükseltmek en doÄŸrusudur.Vücudun kendi salgıladığı melatonin seviyesine müdahale oluÅŸturtabilecek dozlar uzun süre önerilmemektedir.
Melatoni damar yolundan kullandığınızda ortalama 1-5 dakika içinde yarılanma ömrünü tamamlayacak ve sonrasında elemine olacaktır.
Melatonin ağızdan alındığında ; plazma konsantrasyonları 60 dakika içinde pik yapacaktır.Azalması ise bifazik olacaktır ve ortalama 2-30 dk sürecektir.
Yüksek dozlarda (1-5 mg ) melatonin aldığınızda ise bir saat içinde vücuttaki melatonin konsantrasyonu bazal melatonin konsatrasyonunun 10-100 katı olacaktır.Ve bu yüksekliÄŸin gene bazal konsantrasyona düÅŸmesi ortalama 4-8 saati bulacaktır.

***Uyku sorunları için 1-3 mg özellikle dil altı kullanılan ve hızlı çözülen melatonin kullanılmasını tercih ederim.


NOT:

Yukarıda bahsettiÄŸim doz ve zamanlama bilgileri daha cok uyku sorunları ile alakalıdır.Ama yukarıda da bahsettim melatoninin cok fazla etkisi vardır.Kanserhastalarında , tümörlerde,polikistikover ve endometriozisde ve antioksidan olarak kullanılan melatonin yavaÅŸ salınımlı melatonindir ve daha yüksek dozlar kullanılır.


MELATONÄ°N SEVÄ°YESÄ°NÄ° DÜÅžÜREN NEDENLER

1-AKSAMLARI PARLAK ISIGA MARUZ KALMAK(özellikle mavi ışık )
2-ELEKTROMANYETÄ°K ALANLARA MARUZ KALMAK
3-BAZI Ä°LAÇLAR >NON STREOÄ°DAL ANTÄ°Ä°NFLAMATUARLAR ( NSAÄ°Ä°)
> SSRI'LAR ( ANTÄ°DEPRESAN TÜRÜ )
> ANKSÄ°YETE Ä°LAÇLARI =BENZODÄ°AZEPÄ°NS
>HÄ°PERTANSÄ°YON Ä°LAÇLARI ( BETA BLOKÖRLER , KALSÄ°YUM KANAL BLOKÖRLERÄ° )
>STEROÄ°DLER
4-KAFEÄ°N
5-ALKOL
6-SÄ°GARA
7-AKSAM EGZERSÄ°ZLERÄ°
8-DEPRESYON
9-YAÅžLANMA
10- GÜNLÜK 3MG ÜSTÜ B12 KULLANIMI
11-BAGIRSAK FLORASI SORUNLARI
12-GÜNDÜZ  GÜNEÅž ISIGINA MARUZ KALMAMA
13-GÜN Ä°ÇÄ°NDE FAZLA KORTÄ°ZOL ÜRETÄ°MÄ° (STRESS VE Ä°NFLAMASYONDAN )
14-VARDÄ°YALI Ä°ÅžLERDE CALISMAK
15-BÄ°LÄ°NCLÄ° OLARAK UYKUSUZ KALMAK
16-SIK YOLCULUK YAPMAK ,SAAT DİLİMİ DEĞİŞİKLLERİ OLAN YERLERE SEYAHAT


DOÄžAL YOLLARLA MELATONÄ°N SENTEZÄ°NÄ° ARTTIRMAK


1-    Gün içinde olabildiÄŸince gün ışığına maruz kalmak gece salgılayacağınız melatonin için hayati önem taşır!!!Hatta güne ilk baslarken gÄŸnısıgı ile baÅŸlamak kortizol seviyeleriniz ve aksam salgılayacağınız melatonin acısından aşırı önemli desem ?HErgün güne baslarken ilk iÅŸ odamın penceresini –perdesini acarım.
2-    TÜm ışıklardan yatmaya yakın uzak durmak önemlidir.Ama özellikle mavi ışık melatonin sentezini ciddi derecede azaltır.bilgisayar , televizyon , telefon gibi cihazlarla yüksek oranda mavi ısıgacokmaruz kalıyoruz.
3-    Yatmadan önce telefonla uÄŸraÅŸmak ya da zihini stresse sokacak sekilde meÅŸgul etmek de melatonin sentezini engelliyor.GÜn içinde kafanıza taktığınız bir ÅŸey ya da abska bir stress faktörü zihnizi meÅŸgul ettiÄŸi için uykusuz geceler mutlaka gecirmiÅŸssinizdir.Bukortizol sentezi arttıkça melatonin sentezinin dolaylı olarak azalması ile alakalıdır.Bu tarz durumlarda meditaysonlar ve nefes egzersizleri oldukça faydalı olabilir.
4-    Oda sıcaklığının ortalama 20-21 derece civarı olması cokönemlidir.Asırı sıcak ya da aşırı soÄŸuk uygu düzeninizi bozabilir.Melatonin salgısını etkilkeyebilir.
5-    Bazı gıdalar seratonin- triptofan ve melatonin içerdiÄŸi için daha verimli uyumanıza; vücudun melatonin sirkülasyonuna faydalı olabilir.
6-    Kahve ve alkol ve sigara tüketimi melatonin salgınızda azalmaya neden olur.Özellikle akÅŸamüstü 3-4 den sonra kahve tüketilmemeli.Alkol düÅŸük seviyelerde rahatlama sagladıgı için sinir sisteminde belki uykuya dalmak için kullanıyor olabilrsiniz ama bilin bakalım alkol sizi biraz gevÅŸetse de ne yapıyor ? melatonin salgısını azaltıyor.Uyumak için her gecen gün daha cok alkole ihtiyaç duymanız da tam olarak bu nedenden.EÄŸer uyumak için yatmadan önce alkol alışkanlığı edindiyseniz bunu bir gözden geçirin. Düzenli Alkol ve sigara  tüketiminin genel zararlarından bahsetmiyorum bile.  

Melatonin Salgısına Faydalı Olacak Besinler

1-Muz
2-Salatalık
3-Portakal
4-Domates
5-Ananas
6-Turp
7-Ä°ncir
8-Karpuz
9-Antep fıstığı
10-Tatlı patates
11-Erik
12-Kavun
13-Papatya caYI
14-Melissa cayı
15-KirAZ
16-Ceviz
17-Somon
18-Yulaf

MELATONÄ°N VE Ä°LAÇ ETKÄ°LEŞİMLERÄ°

Melatonin ile ilaç etkileÅŸimleri hala arastırılımaktadır.Ciddi etkileÅŸimler ve yan etkiler rapor edilmemesine raÄŸmen diÄŸer kullandığınız ilaçların etkisini azaltabilir ya da arttırabilir.Bu yüzden spesifik ilaç etkileÅŸimlerinin takbini yapabilmek amaçlı melatonini uzun vade kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
*Melatoninle beraber kan sulandırıcı ilaçlar ya da takviyeler kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
*ANtikonvülzan ilaçlar kullanıyorsanız ( nöbet –epilepsi ilaçları ) mutlaka doktorunuza danışınız.
*Hipertansiyon ilaçları kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
*Diyabet ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
*Ä°mmunsupresif ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
*oral konstraseptif ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.( MELATONÄ°N ETKÄ°SÄ°NÄ° ARTTIRABÄ°LÄ°R )
*antidepresan ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
BENZDODÄ°AZEPÄ°N KULLANIRKEN DÄ°KKAT EDÄ°NÄ°Z. ASIRI UYKU HALÄ° YAPABÄ°LÄ°R.

Melatonin damar pohtılasmasını yavaÅŸlatabilir.O yüzden özellikle bu konuda etkinliÄŸi olan bitkisel ajanlarla kullanırken dikkatli olunmalıdır.
-angelicacinensis
-sarımsak
-ginkgobilboa
-panax ginseng
-redclover
-clove Ä°LE ALINIRKEN DÄ°KKATLÄ° OLUNMALIDIR.

PEKÄ° MELATONÄ°NÄ°N YAN ETKÄ°SÄ° YOK MU ?

En sık görülen yan etkileri:
Bulantı
Bas dönmesi
Bas ağrısı
Huzursuzluk
Uykusuzluk = evet doÄŸru duydunuz. EÄŸer ihtiyacınızdan yüksek doz melatonin alırsanız bu sizde uyku deÄŸil uykusuzluk yapabilir.O yüzden baÅŸlayabileceÄŸiniz en düÅŸük melatonin dozundan baÅŸlayarak dozu arttırmakta fayda var.
Yüksek dozlar aksamdan kalma hissi yaratabilir. Sabah uyanmakta zorlanabilirsiniz.

MELATONÄ°NÄ° KÄ°MLER KULLANMAMALI ?

Çocuklarda yapılan birçok çalışma oldukça faydalı olabileceÄŸini gösteriyor ama 6 yas altı çocuklarda etkisini net gösteren bir çalışma yok. 6 yaÅŸ üstü de olsa çocuklarda kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Hamile kadınlarda ve emziren annelerde melatoninin etkileri konusunda da araÅŸtırmalar odlukça kısıtlı.Bu kiÅŸilerin melatonin kullanması pek önerilmemektedir.
Ayrıca epilepsi tanısı almış hastaların melatonini doktor konrtolünde kullanmasında fayda var.Melatonin birçok epilepsi ilacı ile etkileÅŸime de girebilir ayrıca.

MELATONÄ°N KULLANIMI VE DOZLARI

Uyku sorunları için 1-3 mg (oral tabletler ) arası yatmadan 1-2 saat önce uygundur.EÄŸersublingual melatonin kullanıyorsanız 10-30 dk öncesi uyumadan dil altında eritmeniz yeterlidir.Özellikleseyahata baÄŸlı uyku sorunlarında sirkadiyenritm,n oluÅŸabilmesi amaçlı 3 gün ile bir hafta arası kullanılabilir.
EÄŸer antioksidan-antiaging etkisi için; kronik hastalıklardaki melatonin eksikliÄŸini gidermek amaçlı kullanıyorsanız yavaÅŸ salınımlı melatoninler 5-10 mg arası kullanılabilir. Kanser tedavilerinde ve ileri derece kronik hastalıklarda yavaÅŸ salınımlı olmak üzere 10 mg ve üstü dozlar doktor kontrolünde kullanılabilir.
Melatonin kullanırken kullanabileceÄŸiniz en düÅŸük dozda baÅŸlamak ve haftalık ya da daha uzun periyotlarla 1mg arttırmak doÄŸru bir yaklaşım olabilir.
EÄŸer aşırı uyku hali , kötü rüyalar ,huzursuzluk yasıyorsanız doz düÅŸürmenizde fayda var.
EÄŸer melatoni uyku sorunu için kullanıyorsanız ve 2 haftadan sonra hala fayda göremediyseniz bırakmanızda fayda var.
Ayrıca melatonini genelde 2 aydan daha uzun süreli olarak uyku için kullanmak cok doÄŸru deÄŸil.Ben melatonini kiÅŸinin uyku uyanıklık döngüsü düzene girene kadar kullanmayı daha uygun görüyorum.Bunun için de yukarıda paylaÅŸtığın doÄŸal yollarla melatonini arttırmaya calısmak en doÄŸrusudur.
Melatonin oldukça faydalı bir suplement olsa da doktor kontrolünde kullanmanın en doÄŸrusu olduÄŸunu belirtmeliyim.

Umarım yazım faydalı olmuştur.

Mutlu, huzurlu, saÄŸlıklı bir gün dilerim...

KAYNAKÇA

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-melatonin/art-20363071
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5853812/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/
https://www.nature.com/articles/s41574-018-0130-1?WT.feed_name=subjects_gastrointestinal-diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12395907
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15677341
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2305009
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10235107
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14732734/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16364835/
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180605154114.htm
https://nccih.nih.gov/health/melatonin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5853812/
https://www.livescience.com/42066-melatonin-supplement-facts.html
https://info.bioticsresearch.com/researchforum/melatonin-not-just-for-sleep?utm_campaign=Research%20Forum&utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtz--9hBlxsIyICce9cJ0lQT82bM3rN1t--OCJVkIJXf8FxI-1yggP6URjbF05eSrOUK24dusSBl00WxOfWhbSuEay1Q2EHg&_hsmi=62065087&utm_content=62065087&utm_source=hs_email&hsCtaTracking=62af1a71-6bfa-48d2-ba29-fd1ac33b52bd%7Cad0513c2-eda0-490d-8c1d-b6145df027e1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/
https://www.sleepfoundation.org/articles/melatonin-and-sleep
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1395802/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12395907
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12076414
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1395802/
https://www.livescience.com/42066-melatonin-supplement-facts.html
http://integrativemedcrossroads.com/patient-education/melatonin-therapy/
https://nccih.nih.gov/health/melatonin
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/melatonin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23044640
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140128103117.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10671684
http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=112&pid=33&gid=000315
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11226744
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916801
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21158908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645767/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12076414
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21518346
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21859051
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3298824/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4748773/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20082715
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16399908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676828/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656905/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4973490/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28612993
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15744212
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10721866/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594526
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8370132
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17266777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16399908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20082715
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26692007
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14582858
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9062869
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23730172
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5263083/
https://www.researchgate.net/publication/323884991_Evaluation_of_the_potential_drug_interaction_of_melatonin_and_warfarin_A_case_series
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014953/

Önceki İNFERTİLİTE VE BESLENME-TAKVİYELER
Sonraki TÄ°ROÄ°D

Diğer Postlarımız

0 Yorum

Yorum Yap