SUPPLEMENTLER
kalsiyum kalsiyumkaynakları kalsiyumeksikliği menopoz osteoporoz sütürünü yoğurt hayvansalürün tuztüketimi kafeintüketimi sigara sedanteryaşam
0

KALSÄ°YUM

KALSÄ°YUM KAYNAKLARI

Menopoz döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesi osteoporoz riskini azaltmak ve birçok mekanizma için önemlidir.
Peki yıllarca size sürekli bol süt için, yoÄŸurt yiyin dendi deÄŸil mi?

Öncelikle ÅŸunu belirtelim süt ürünlerinden aldığınız kalsiyumun biyoyararlanımı yani vücuda alınıp iÅŸlenmesi oranı %30; ama bitkisel kaynaklardan alınan kalsiyumun %85'i alınıp iÅŸlenmektedir. Yapılan birçok çalışmada süt ürünlerinin osteoporoz riskini azaltmadığı aksine arttırdığını ortaya koymuÅŸtur. Bununla alakalı birçok çalışmayı linkleriyle internet sitemdeki menopoz yazısında bulabilirsiniz.
Menopozdaki bir kadının ortalama hayvansal gıda tüketimi az ise 800-1000 mg; hayvansal gıda tüketimi fazla ise 1200 mg - 1500 mg kalsiyum alması gerekmektedir. Size paylaÅŸtığım gıdalar kalsiyum oranları en yüksek gıdalardır. Bunların 100 gramının ne kadar kalsiyum içerdiklerine bakabilir ve beslenmenize ona göre orantılı sokabilirsiniz.

VÜCUTTAN KALSÄ°YUM NASIL KAYBEDERÄ°Z?

Osteoporozu önlemek için yeterli miktarda kalsiyum aldık diyelim peki bitiyor mu? Yapılan çalısmalar gösteriyor ki osteporozun temel nedeni aslında kalsiyumu alamamak deÄŸil, ciddi oranda kalsiyum kaybetmek! Peki bu kalsiyumu vücuda neler kaybettiriyor?

  1. Fazla hayvansal protein tüketimi= Yapılan bir çalışmada kadınlara yoÄŸun hayvansal etler tüketiliyor ve idrarlarındaki kalsiyum oranlarının çok yüksek olduÄŸu görülüyor. Hayvansal gıdanın neden olduÄŸu asiditeyi telafi etmek için kemiklerden kalsiyum çekilir (kalsiyum alkali yapan bir mineraldir). Bu ÅŸekilde yapılan birkaç adet çalışma bulunmaktadır ve hepsinde sonuç aynıdır. Hayvansal proteinlerin hepsi et, süt, yumurta, peynir hatta balık eti fazla tüketildiÄŸinde kalsiyum atılımı artmaktadır.
  2. Sodyum (tuz tüketimi)= Fazla sodyum tüketimi kalsiyumun idrardan atılmasına neden olmaktadır.
  3. Kafein= Kafein kaynağı neresi olursa olsun kafein tüketimi kalsiyumun idrarla atılmasına neden olmaktadır. Özellikle günde 300 mg kafeinden fazla tüketiminin menopozal kadınlarda kemik kaybını arttırdığı direkt ortaya konmuÅŸtur.
  4. Sigara= Uzun süre sigara tüketenlerin kemik zayıflığı riski %10 daha fazla iken kemik kırıkları görülme riski %40 daha fazladır. Pasif içicilik bile bu riski oldukça arttırmaktadır.
  5. Sedanter YaÅŸam= Hareketsiz bir yaÅŸam kemik fraktür riskini ve osteoporoz riskini oldukça arttırmaktadır. Günlük 30 dk egzersiz önemlidir. Sedanter yaÅŸam sonucu oluÅŸan enflamasyon ve hareketsizlikle geliÅŸen asiditeyi telafi etmek için vücutta kemik dokusundan kalsiyum çekilmektedir (alkali yapmak için).

Önceki POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Sonraki SIBO Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Diğer Postlarımız

0 Yorum

Yorum Yap