YAÅžAM TARZI
0

DETOKS

DETOKS VE AÅžAMALARI

SaÄŸlıklı bir karaciÄŸeriniz bu detoksifikasyonda ana organdır. KaraciÄŸere yaklaşık 2 litre kan gidiyor ve saÄŸlıklı bir karaciÄŸer bunun %99'unu detoksifiye edebiliyor. Sizlere sürekli her hastalıkta karaciÄŸeri en merkeze koymamın nedenlerinden biri bu. Çünkü karaciÄŸeriniz birçok olayın gerçekleÅŸtiÄŸi merkez noktanız. Åžimdi ilk olarak eliminasyon fazından bahsedeceÄŸiz.

  • Serbest radikalleri ve toksin kaynaklarını azaltmak amacımız olmalı!!!
  • OlabildiÄŸi kadar organik ya da iyi tarım gıdalar tüketmek. Organik olmayan gıdaların temizlenmesine özen göstermek.
  • Ä°ntolerans oluÅŸturan gıdaların gözden geçirilmesi ve gerekli ise eliminasyon diyeti
  • Eliminasyon döneminde en verimli sonuç için gluten-süt ürünleri-ÅŸeker ve basit karbonhidratların (paket gıda vs ) 3-6 ay arası kesilmesi en uygunudur. Ama bu gıdalar benim gözümde her zaman kötüdür. Sonradan baÅŸlansa bile beslenmede arka planda olmalıdır. Nadir tüketilmelidir.
  • Evinizin havalandırmasının uygun olması, temiz havaya maruz kalmak çok önemlidir.
  • Temizlik malzemeleri, kozmetik ajanlar, kiÅŸisel bakım malzemeleri gibi günlük maruz kaldığınız toksinler minimuma çekilmelidir. Organik ve doÄŸal olanları tercih edilmelidir.
  • Ä°çtiÄŸinizin suyun kalitesi oldukça önemlidir. Cam damacanalar, Filtreleme yöntemleri kullanılabilir. Bununla alakalı ayrıntılı bir yazı yazacağım.
  • KaraciÄŸeriniz için yeterli lifli beslenme eliminasyon aÅŸamasında ve faz 3 de çok önemli. Çünkü zararlı bağırsak florasının ürettiÄŸi toksinler de var aynı zamanda ve vena porta ike bağırsaklardan gelen kan karaciÄŸerin yükünü arttırıyor. SaÄŸlıklı bir bağırsak florası karaciÄŸer yükünün azalması açısından da çok önemli. Ama bağırsak konusuna ayrıca deÄŸineceÄŸiz. Kısacası birinci basamak; faz 0, detoksun en önemli basamaklarında biridir. Maruz kaldığınız toksin miktarını olabildiÄŸince azaltmak!!!

Ä°ÅŸ, faz 1 ve faz 2'ye geldiÄŸi anda ortalık biraz karışıyor. Temelde antioksidan kapasiteyi arttırmak en önemli nokta ve vücudun özellikle faz 1 ve faz 2 sırasında en çok kullandığı antioksidanlarla desteklemek. Burada ÅŸunu özellikle belirteceÄŸim. Normalde karaciÄŸeriniz saÄŸlıklı bir ÅŸekilde bu aÅŸamayı yapıyor. EÄŸer vücudunuza giren toksin miktarı makul seviyedeyse oldukça elimine edebiliyorsunuz. Ama bu toksin seviyesi artıyorsa ve üzerine de gerek beslenme gerek ise toksinden kaynaklı karaciÄŸerinizi çok yorduysanız bu yorulmuÅŸ karaciÄŸere dışarıdan yardımcı olmak gerekiyor. Takviye kısmından ne kadar bahsetmek istesem de bu aÅŸamada kullanılabilecek tonlarca takviye var. Bunları hepsinin kullanılması imkansız. Hepsi herkeste de iÅŸe yaramıyor. Ä°ÅŸte gerek tahliller ile gerek ise kiÅŸinin semptomları ile hangi basamakların sekteye uÄŸradığını takip etmek ve genel antioksidan ajanları düÅŸünmek gerekiyor burada, ki bir sonraki resimde de paylaÅŸacağım. Bu faz 1 ve faz 2 aÅŸaması oldukça derin. Her bir ajan ve toksinin bu faz ve aÅŸamalardan geçiÅŸi farklı. Faz 1 temelde sitokrom P450 enzimi ile oluyor; oksidasyon, redüksiyon, hidroliz, hidrasyon, dehalojenasyon gibi aÅŸamalar oluyor. Faz 2 ise konjugasyon basamakları olarak geçiyor; sulfaxyon, glukoronidasyon, konjugasyon, asetilasyon, metilasyon oluyor. Åžimdi bu derece ayrıntılı bilgileri size neden mi veriyorum? Daha sonraki postlarda daha iyi anlayacaksınız.

FAZ 1 DETOKSTA BESLENMEDE NELER YAPABÄ°LÄ°RÄ°Z?

Peki, faz 1 tedavisine takviyeler değil de beslenme yoluyla destek olmak istersek ne yapmalıyız?

1.Flavanoidlerden Zengin Besleme;

-Pancar

-Kırmızı soğan
-KuÅŸkonmaz
-Brokoli
-Patlıcan
-Kereviz sapı
-Maydonoz
-Kekik
-YeÅŸil çay
-Kırmızı yapraklılar; yaban mersini, ahududu, frambuaz
-Kırmızı kabak
-Üzüm
-Kiraz
-Portakal
-Limon
-Mandalina
-Muz
-Bitter çikolata
-Avokado
-Enginar

2.Brasica Sebzeleri;

-Kale
-Brokoli
-Karnabahar
-Brüksel lahanası
-Turp
-Hardal
-Kabak
-Kırmızı lahana
-Kara lahana

3.Turunçgiller;


-Portakal
-Mandalina
-Limon

4.Baharatlar;

-Kimyon
-Safran
-Sumak

Yukarıdaki birçok ailenin içinde bulunduÄŸu için ekstra yazma ihtiyacı hissetmediÄŸim '' Ä°ndol içeren besinler; dereotu, deve dikeni, orac deÄŸeri yüksek baharatlar ve besinler, limonun içeren besinler'' gibi bitkiler ayrıca deÄŸerlidir.

FAZ 2 DETOKSTA BESLENME DESTEĞİ

Faz 2 sonrası toksinler hidrofilik yani suda çözünen hale geldiÄŸi için bol su tüketilmeli!

  • Brasica ailesi (brokoli-karnabahar-turp-brüksel lahanası vs)
  • Alium sebzeleri (soÄŸan - sarımsak)
  • Zerdeçal
  • Omega 3 içeren gıdalar
  • Limonen içeren gıdalar (truncgiller - limon - tere - kimyon - kuzu kıyağı)

Özellikle karaciÄŸeri; safrayı ve atılımını destekleyen besinler;

  • Elma - havuç - bezelye - patates pektin içerirler ve ağır metallerin bağırsaklardan atılımını da saÄŸlarlar.
  • Sarımsak alisilin ve selenyum içerir ve ağır metal atılımında önemlidir.
  • Brokoli - ıspanak - kahverengi pirinç - siyah pirinç yüksek oranda B vitaminleri içerirler ve faz 2'ye destek olurlar. Faz 2'de özellikle B vitaminleri ve aminoasitler ön plana çıkmaktadır. Safra akışını artıranlar;
  • Su kabağı - karahindiba - hardal - enginar - rezene - civanperçemi
  • Glutatyonu zengin besinler (EN ÇOK TAZE SEBZE VE MEYVEDE VAR! ÖZELLÄ°KLE DE KOYU YEŞİL YAPRAKLILARDA) Besinlerden alınan glutatyonun emilimi takviye olan glutatyondan oldukça fazladır.

VÜCUDUNUZ NELERÄ° DETOKSÄ°FÄ°KASYON Ä°ÅžLEMLERÄ°NDEN GEÇÄ°RÄ°YOR?

Bunu size belirtmemin nedeni vücudunuza yani detoksifikasyonda da karaciÄŸerinize temelde nelerin yük oluÅŸturabileceÄŸini anlatmak.Tüm bu aÅŸağıda saydıklarım sizin toksin yükünüz! Sadece kimyasallar deÄŸil! Hepsi! Ve karaciÄŸerin bu yükü arttıkça iÅŸi zorlaşıyor. Peki ne oluyor dersiniz?
Toksinleriniz yaÄŸ dokusunda, doku sıvılarında biriktiriliyor. Bu alanlarda inflamasyonlar oluÅŸturuyor ve kronik hastalıkların temeli! Yani tüm kronik hastalıklarda detoks kapasitesini arttırmak aslında çok önemli! Tabi hep bahsettiÄŸim gibi bu toksin yüklerini hayatınızdan olabildiÄŸince uzak tutmak ilk amacımızdı hatırlarsanız. Ayrıca karaciÄŸeriniz neden yaÄŸlanıyor? Temelde bu toksin yükleriyle baÅŸa çıkamadığında yaÄŸlanıyor, çünkü toksinleri tutacak ve kapasitesi olduÄŸunda iÅŸleyecek bir depo olarak bu yağı kullanmalı. Hep ne diyorduk; YAÄž DOKU=TOKSÄ°N DEPOSU. Yani karaciÄŸer yaÅŸlanmasının da altındaki temel ÅŸey bu toksin yükü. Peki vücudunuzun elemine etmek istedikleri bu ÅŸeyler nelerdir?

  1. 1- Mısır ÅŸurupları - yapay fruktozlar - trans yaÄŸlar - kafein - alkol - iÅŸlenmiÅŸ paket tüm gıdalar
  2. Ä°nternal toksinler: Nitrojen, karbondioksit, safra, üre, serbest radikaller, gaita
  3. ÇoÄŸu ilaçlar
  4. Ağır metaller: Civa, kurÅŸun, arsenik, kadmiyum, alüminyum vb.
  5. Kimyasallar ve zirai ilaçlar - temizlik ürünleri - solventler - yapıştırıcılar
  6. Allerjenler: Bazı gıdalar - küf - toz-polen - kimyasallar
  7. Enfeksiyon yapıcı organizmalar: bakteri - virus - maya - parazit

ZÄ°HÄ°NSEL ANLAMDA DETOKS

Peki sadece gıdalarımız mı ya da çevresel maruz kaldığımız ÅŸeyler mi bize toksiktir? GeçmiÅŸ postlarda ''duygusal karaciÄŸer'' adıyla paylaÅŸmıştım; GeçtiÄŸimiz yıllarda yapılan bir çalışmada duygusal durumumuz ile karaciÄŸer arasında büyük bir baÄŸlantı olduÄŸunu belirten datalar var. Ha bu datalar olmasa bile hep diyorum... BEDENSEL - ZÄ°HÄ°NSEL - RUHSAL detoks yapmazsak ne anlamı var bu detoksun? Peki zihinsel ve ruhsal da detoks yapmak ne demek? Neden yapmalıyız?

Stres, kendinizle özel ilgilendiÄŸiniz zamanınızın az olması, her ÅŸeyi fazla kafaya takmak, kurdukça kurmak, saÄŸlıksız ruhsal durum ( yemek bozukluÄŸu, bağımlılıklar, depresyon, anksiyete, patik atak vb. ) Spirutuel baÄŸlantınızın yok olması, hayatta amacınızın ve anlamınızın olmadığını hissetmek, izolasyonda olmak, insanları kendinizden uzaklaÅŸtırmak, kendinizi amaçsız bırakmak, doÄŸadan kopmuÅŸ olmak, negatif duyguları yoÄŸun yaÅŸamak ( öfke, korku, umursuzluk, suçluluk vb. ) Bunları yaşıyorsanız, zihinsel anlamda bir detoks da mutlaka yapmalısınız Bu konuda profesyonel bir yardım, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, doÄŸayla bütünleÅŸmek, hobiler ve benzer yöntemler faydalı olabilir.

SAFRA VE DETOKSÄ°FÄ°KASYON

Safra sentezlenmesi ve salgılanması karaciÄŸer detoksunda oldukça önemli bir adım saÄŸlar.
KaraciÄŸer günde yaklaşık 1 litre safra üretir.
Bağırsaklara gönderilen bu safra lifler tarafından emilir ve atılır! Yani safra aracılığıyla da karaciÄŸer detoksundan atıklar atılımı saÄŸlar. Safra sadece beslenilenleri sindirme yani yaÄŸları sindirme amaçlı salgılanan bir salgı deÄŸildir.
Liflerden fakir bir diyet sonunda toksinler atılamayacak ve bağırsakta bekledikçe enterohepatik dolaşım sayesinde yeniden emilecektir! Yüksek yaÄŸlı ve özellikle liflerden fakir bir diyet bağırsaktan geri emilen toksin miktarını artırır.

Aynı zamanda yüksek yaÄŸlı diyetler safra üretimini artırıcı etki gösterecek ama karaciÄŸer buna yetiÅŸmek için zorlanacaktır. Bu iÅŸleyiÅŸ bazı görüÅŸler tarafında inatla inkar edilse de birçok klinik çalışma ve patofizyoloji ile ortaya konulmuÅŸtur. YaÄŸ orantılı belsenildiÄŸinde mucize bir makrobesin iken yüksek yaÄŸ ağırlıklı beslenmeler uzun vadede ters tepmektedir ve her gün muayenehanede de sık sık bu ÅŸekilde yaÄŸ ağırlıklı beslenip birçok sorunu yaÅŸayan hasta görmekteyim.

Ayrıca liften az beslenme sonucu safra bağırsakta bekledikçe bağırsaktaki patojen bakteriler toksinleri daha da zararlı birleÅŸiklere dönüÅŸtürürler.SOnucta bagırsaktan emilen toksin yükü daha da artmıs olmaktadır.
Safra akışkanlığının saÄŸlanması ve kaliteli safra üretilmesi detoksifikasyonda altın önem taşır!

Safra Üretimini ve Akışkanlığını SaÄŸlayanlar;

  • enginar
  • civanperçemi
  • rezene
  • karahindiba
  • zerdeçal
  • nane
  • deve dikeni
  • zencefil
  • boldo
  • kırlangıç otu
  • ÅŸeytan pençesi
  • karaderme
  • ölmez otu

SAFRA VE ÖNEMÄ°

Safra karaciÄŸerde hepatitlerde üretilir ve safra kesesinde depolanır. Safranın %95'i ÅŸudur, geri kalanı ise safra tuzları, kolestrol, aminoasitler, billuribin, fosfolipitler, sterodiler, enzimler, vitaminler, porfirinler, ağır metaller! ve diÄŸer toksik bileÅŸiklerdir.
Kaliteli bir safra üretilmemesi! ve bu safranın bağırsaklara ulaÅŸması aslında saÄŸlığınız açısından çok çok önemli!

SAFRA HEM YAÄžDA ERÄ°YEN BÄ°LEŞİKLERÄ°N EMÄ°LÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N, HEM YAÄžLARIN SÄ°NDÄ°RÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N HEM DE TOKSÄ°NLERÄ°N ATILIMI Ä°ÇÄ°N ÖNEMLÄ°!

SAFRA GÖREVLERÄ°

  • Kolestrolu elemine etmek
  • Toksinlerin atılımını saglamak
  • YaÄŸların iÅŸlenmesini ve emilimini saÄŸlamak
  • Bağırsağın bağışıklık sistemini uyarmak ( IgA uyarımını yaparak)
  • Kalsiyum ve demirin emilimine katkıda bulunur.
  • Enterohepatik dolaşım için önemlidir.
  • Bazı hormonlar için taşıyıcıdır (Estrojenl-d3 metabolitleri, prolaktin, insülin metabolitleri)
  • Bazı vitaminleri içerir ve salgılanılmasını, kullanılmasını saÄŸlar (B6-B9-B12 gibi)
  • Safranız düzgün üretilmiyor ve salgılanmıyor ise birçok semptom yaÅŸayabilirsiniz! Zaten detoksifikasyonunuz aksayacağı için birçok kronik hastalığa imkan tanıyor olacaksınız!

Semptom olarak ayrıca;

  • GeÄŸirme
  • ÅžiÅŸkinlik
  • Bulantı (özellikle yaÅŸlı yemeklerden sonra)
  • Mide aÄŸrıları gibi üst karın kısmında aÄŸrılar Safra taşı oluÅŸumu sonucu oluÅŸan durumlarda ayrıca aÄŸrı gibi semptomlar oluÅŸturacaktır.


SAFRA Ä°ÇÄ°N NASIL BESLENMELÄ°YÄ°Z?

Peki safra için nasıl beslenmeliyiz? Antiinflamatuar ve antioksidan bir beslenme her hastalıkta olduÄŸu gibi safra için de önemlidir!

  • Kızartmalar - ÅŸeker birinci düÅŸmanınız! Ä°ÅŸlenmiÅŸ her türlü gıda!
  • Özellikle liften yoÄŸun bahsetmek safranın atılımı açısından hayati önem taşıyor demiÅŸtim özellikle! Ama en çok da çiÄŸ ve liften yüksek beslenmek safranın birinci dostu!!! Özellikle çiÄŸ sebze ve meyve tüketimi!
  • Aynı zamanda safra üretimi için koline ihtiyacınız olacak. Bunu yumurta, balık, et gibi hayvansal kaynaklardan ya da mantarlar, brokoli gibi brasica sebzeleri, fıstık ve diÄŸer çiÄŸ kuruyemiÅŸler, baklagiller, kinoa, patetes gibi bitkisel kaynaklardan alabilirsiniz. Kolinin sadece hayvansal gıdalarda olduÄŸu ve vegan ve vejetaryanların kolinden eksik olduÄŸu aslında neredeyse bir mit olmak üzere. Son yıllarda yapılan çalışmalar bitki bazlı beslenmeden de yeterli kolini alabileceÄŸinizi ortaya koyuyor.
  • Taurine ihtiyacınız olacak; Bunu et ve balıktan karşılayabilirsiniz.
  • Betaine ihtiyacınız olacak; Turp, ıspanak, kinoa gibi bitkisel gıdalardan karşılayabilirsiniz.
  • C vitaminine ihtiyacınız olacak; Sebze ve meyvelerden bol C vitamini alabilirsiniz.
  • Vitamin E'ye ihtiyacınız olacak; Bunu koyu yapraklı sebzeler, çiÄŸ kuruyemiÅŸler (badem, ayçiçek çekirdeÄŸi), avokado, zeytinyağı size güzelce sunacak.

Åžuraya küçük bir not düÅŸeyim: Ä°ntoleransları kesmek ve eliminasyon diyeti safra üretimine oldukça katkı saÄŸlar! Hatta safra üretimine engel olan ve en çok intoleransa neden olduÄŸu düÅŸünülen gıdalar safra sorunlarında;

  • YUMURTA
  • Ä°ÅžLENMÄ°Åž ET
  • SÜT ÜRÜNLERÄ°

ÅŸeklindedir.

Yapılan bazı klinik araÅŸtırmalarda özellikle bu üçlünün kesilmesinin safra üretimi ve akışkanlığını arttırabileceÄŸi ortaya konulmuÅŸtur! Åžaşırdık deÄŸil mi? Hani yumurta iyi safra için ÅŸarttı? Demek ki HASTALIK YOK, HASTA VARMIÅž!

Ä°yi bir eliminasyon diyeti ve bu gıdaları kısa sürede olsa kesmek size faydalı olabilir.

SAFRA KESESÄ° ALINANLARDA BESLENME

Safra kesesinin asıl önemi, safrayı konsantre etmesi, depolamasıdır.

  • Burada yanlış anlaşılan bir olgu var. Safrayı üreten karaciÄŸer, depolayan ve daha da konsantre hale getiren yer safranızdır. Ama safranız alındığında safra, safra kesesinde depolanmak yerine direkt bağırsaklarınıza akmakta. DoÄŸal olarak safranın da depolandığı bir yer olmadığı için karaciÄŸer sürekli safra üretmeyi bırakır ve gerektikçe az oranlarda üretir. Ä°ÅŸte tam olarak bundan dolayı safra azalır! Çünkü safrayı konsantre edecek bir kese yoktur artık. Az oranda bir safra yoÄŸunlaÅŸmamış haliyle bağırsaklara doÄŸru akar.
  • Safra kesesi ameliyatıyla safranın alınması sonrası *kızartılmış gıdalar, *yüksek yaÄŸlı süt ürünleri ve etler, *gluten bir numaralı düÅŸmanlarınız artık. Çünkü bunlar karaciÄŸerde safra üretimini uyarıyor ama maalesef konsantre bir safra ve yeterli safra olmadığı için yeterli gelmiyor.
  • Ayrıca bazı gıdalarda da fazlası ters tepebiliyor; *ÇiÄŸ kuruyemiÅŸler, *baklagiller, *brasica ailesi. Bunların nedeni ise normalde de bağırsaklarda düÅŸük oranda gaz üretimine neden olurlar ama safranın varlığı bunun oranını azaltırken, dediÄŸimiz gibi safra az iken bunları da tolere etmekte zorlanabilirsiniz. Ama bu gıdaları kesmek yerine mide enzimlerine ve bağırsak florasına yatırım yapmak ve buraları düzeltmek ve bu gıdaları iyice çiÄŸneyerek ve dağıtarak tüketmek oldukça mantıklı bir yol olur.

Peki bana en çok ne iyi gelir? LÄ°F LÄ°F LÄ°F… Bol çeÅŸitli salatalar ve sebzeler bu durumda uzun vadede hasta için en önemlisi! Burada dikkat edilecek baÅŸka bir konuda yemek porsiyonu. Günlük tek seferde salınan safra azalacağı için büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar daha mantıklı bir karar. Yani çok sık, hocam ben salata yiyince kötü oluyorum, diyenleri duyuyorum. Burada yapılan hataları görüyorum, büyük porsiyonlar tek seferde yeniyor, ya da zor sindirilecek gıdalar parçalanmadan yeniyor. Safra kesesi alındıysa, brokoli karnabahar gibi gıdalar gaz yapıcıdır bu gıdaları yemeden mutlaka iyice küçük parçalara ayırmanız gerekir ya da yeÅŸillikler ve sebzeler mutlaka çiÄŸ yendiÄŸinde küçük parçalar ve porsiyonlar halinde yenmelidir.

SAFRA YOKSA NELER OLABÄ°LÄ°R?

 

  • D VÄ°TAMÄ°NÄ° EKSÄ°KLİĞİ= Çünkü D vitamininin nereye gideceÄŸini gösterir.
  • OSTEOPROZÄ°S= Çünkü D vitaminin nereye gideceÄŸi ile ilgili çalışır. Aynı zamanda östrojen metabolizması bozukluklarına neden olur dolayısıyla osteoporoza! *YÜKSEK KOLESTROL= Çünkü kolestrol fazlalığının elemine edilmesini saÄŸlar.
  • DEMANS= Çünkü detoksifikasyon ve ağır metal atılımında önemlidir.
  • ENDOMETRÄ°OZÄ°S VE POLÄ°KÄ°STÄ°K OVER SENDROMU= Çünkü östrojen metabolizmasındaki bozukluklar bunlara neden olur!
  • KERATOZÄ°S PÄ°LÄ°ARÄ°S VE AKNE= Çünkü hem hormon metabolizması hem de detoksifikasyon bozulmuÅŸtur.
  • GAZ-ŞİŞKÄ°NLÄ°K-SÄ°NDÄ°RÄ°M SORUNLARI-KABIZLIK-Ä°SHAL-SÄ°BO= Çünkü hem safranın bağırsak florasındaki zararlı bakterileri yok etme mekanizması bozulmuÅŸtur. Hem de detoksifikasyon. Bunlar dışında safra birçok hastalıkla baÄŸlantılıdır! O yüzden safra saÄŸlığınız oldukça önemlidir! Safra kalitesi ve akışkanlığı da! Safranın karaciÄŸer tarafından sentezlendiÄŸini ve safra kesesi tarafından yoÄŸunlaÅŸtırıldığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum!!!

Yani safra keseniz alındıysa karaciğerinize ekstradan iyi davranmanız gereklidir.


SAFRA KESESÄ° VE HORMONLAR

Safra kesesinin en önemli görevlerinden birinin de bir bakıma hormonları dengelemek oldugunu önceden belirtmiÅŸtik.

EÄŸer safra kesenizi aldırdıysanız bilin ki KaraciÄŸer, Böbrek, Bağırsaklar, Adrenal Bezlere, daha çok destek vermeniz gerekmektedir. Safra kesesinde konsantre edilmiÅŸ safra bağırsakları temizleme ve detoks görevlerine sahip demiÅŸtik. Bunun için de lifli beslenme çok önemli demiÅŸtik hatta! Bu bağırsaklardan atılan safra ile iÅŸleme giren kesenobyotiklerin büyük kısmı hormon artıkları ve ksenoöstrojenler oluÅŸturuyor hatta!

Åžimdi hastada safra alındıysa ya da safra kesesi taÅŸtan ve çamurlaÅŸmadan dolayı olması gereken kadar aktif deÄŸilse ne olacak ? Östrojen metabolizmasında dengesizlikler olacak!!! Safra vücuttaki östrojen metabolitlerini temizleyen ve de ksenoöstrojenleri temizleyen mekanizma çünkü! Östrojen metabolitleri yeniden emilecek , ksenobniyotikler vücuda yeniden emilecek ve ÖSTROJEN DOMÄ°NANSÄ° denen bir tablo oluÅŸacak!
Peki bu durumda kadınlar özellikle ne yapmalı? KARACÄ°ÄžER-BÖBREK-BAÄžIRSAKLAR-ADRENAL SÄ°STEMÄ° desteklemeli ve detoksifikasypnu daha da çok desteklenmelidir!
Peki ne yapacağız? Bir önceki postlarda detoks basamaklarından ve neler yapılabileceÄŸinden bolca bahsettim. Hem böbrek atılımı için hem karaciÄŸer için hem adrenal bezleri için geçmiÅŸteki tüm postlarda da neler yapılabilecekleri yazıyor :) KaraciÄŸerde özellikle metilasyonu desteklemek oldukça önemlidir. Metilasyon için genelde metil formlarda B6-B9-B12-trimetilsglisin ve magnezyum gibi vitamin minerallere ihtiyaç vardır.

Önceki TİROİD
Sonraki ÖSTROJEN DOMİNANSİ

Diğer Postlarımız

0 Yorum

Yorum Yap